Termékek Menü
Ön itt jár: > >

GYIK

Gyakran ismételt kérdések a levendulával kapcsolatban:

Hogyan jut el hozzám a megrendelt levendula palánta?

A levendula palántákat futárszolgálattal is tudom küldeni és személyesen is átvehetők Zagyvaszántón  Nagyobb rendelést ki tudok szállítani.

Mire van szüksége a levendulának? Hogyan lesz szép a levendulabokor?

A levendulának sok napfény és meleg kell, ha napsütéses helyre kerül, akkor biztosan szép lesz. Talajigénye nincsen. Akár szabadgyökeres-, akár cserepes levendulát ültet, az ültetés utáni időszakban átmenetileg heti egy-két alkalommal öntözze a palántákat, amíg meg nem erednek. Évente legalább egyszer a virágzás után vágja vissza a bokrot a felére-kétharmadára.

Hogyan kell ápolnom a levendulabokrot?

Minden évben nyáron a virágzás után, miután a virágokat learatta, vágja vissza a bokrokat a felére-kétharmadára, hasonlóan a sövényhez. Zöldet mindig hagyjon a bokron, nem kell visszavágni a fás szárig tövig. Új hajtásokat fog hozni, így marad a levendulabokor friss évtizedeken át.

Kell-e trágyáznom levendulaültetés előtt? A levendula talajigénye.

A levendulának különösebb talajigénye nincsen. Trágyázni nem kell, ha kap trágyát, akkor meghálálja, de sok energiát és pénzt nem érdemes a trágyába fektetni.

Kell öntözni a levendulát? Mennyi vizet szeret a levendula?

Akár szabadgyökeres-, akár cserepes levendulát ültet, az ültetés utáni időszakban átmenetileg heti egy-két alkalommal öntözze a palántákat, amíg meg nem erednek. Ha levendulabokor már begyökeresedett a helyén, akkor már egy szárazságtűrő növény, melyet külön öntözni nem szükséges, de módjával az öntözővizet nagy melegben meghálálja. Ne öntözze túl a bokrot, heti egy-két öntözésnél nagy melegben se kell több. Ha túl sokat és sokszor öntözik, akkor begombásodhat. Cserépbe ültetés esetén viszont rendszeresen öntözni kell. Nagy meleg esetén akár 1-2 naponta is meg kell locsolni.

Öntözőrendszerem van, árt ez a levendulának?

Nem árt, ha úgy állítja be, hogy a levendulabokor ne legyen minden nap eláztatva.

Fa alá is ültetnék levendulát, szabad? Hova kell ültetnem a levendulát?

Legalább fél napot tűzze a nap a levendulabokrot, ezért gyakorlatilag ültethető bárhova, még fa alá is, ha csak fél napig árnyékol a fa. Azonban az igazán jó hely a növénynek, ahol minél több napot kaphat.

Ültethetem erkélyre a levendulát?

Igen, minél nagyobb cserépbe vagy dézsába egy tövet. Ez fog majd elbokrosodni. Cserépbe ültetés esetén viszont rendszeresen öntözni kell. Nagy meleg esetén akár 1-2 naponta is meg kell locsolni.

Bevihetem a lakásba a levendulabokrot?

Nem, elpusztul a növény.

Hogyan kell teleltetni a levendulát? Télre vigyem be a lakásba a cserépbe ültetett levendulát?

Ne vigye be a lakásba, hagyja kint télen nyugodtan, a növény vegetálni fog, majd tavasszal újra kezd hajtani. Tavasztól őszig frissen hajt és növekedik a levendulabokor, télen a nagy hidegben pedig vegetál.

Télen nem fagy ki a levendula?

Ha jó minőségű a palánta, akkor nem fagy ki, hanem vegetál, és tavasszal kezd el újból hajtani. De fontos megjegyeznem, hogy növényekről van szó, így 100 % garancia nincsen semmire. Éppen ettől (is) szép a dolog.  Levendulapalántáim edzettek – szabadban nevelkedtek, nem fólia alatt, így télen-nyáron szabadban vannak -, így a fagyokhoz és a forrósághoz is hozzászoktak. Magyarország egész területén megélnek, a Kékestől az Alföldig.

Ültetés után mekkorák lesznek a levendula bokrok?

80-100 cm átmérőjű bokrok lesznek az elültetett levendulapalánták.

Mennyi idő alatt nő meg a levendulabokor?

4-5 év alatt éri el a maximális méretét, ekkor beszélünk kifejlett, 100 % virághozamot hozó levendulásról. Évente megduplázza magát a levendulabokor.

Az ültetést követően hányadik évben hoz virágot a levendulapalánta?

Minden évben, így már az első évben is hoz virágot a levendula, de a virág mennyisége értelemszerűen a levendulabokor nagyságával lesz arányos. Évente kb. megduplázza a méretét a levendulapalánta, 4-5 év alatt éri el a maximális méretét, ami 80-100 cm átmérőt jelent.

Milyen tőtávolságra ültessem a levendulát?

Minimum 50 cm a tőtávolság, de ez lehet nagyobb is, akár 100cm. 50 cm ültetési távolság esetén a levendulabokrok sövényszerűen összenőnek. Nagyobb telepítés esetén 1,5m x 0,5m az ültetési távolság.

Mikor lehet ültetni a levendulapalántákat?

A szabadgyökereseket csak korán tavasszal és későn ősszel. A cserepeseket korán tavasztól késő ősszel bezárólag folyamatosan.

Hogyan kell elültetni a levendulapalántákat?

A szabadgyökereseket jól be kell iszapolni, és arra kell törekedni, hogy minél mélyebbre kerüljön a gyökér. Őszi telepítés esetén kicsit fel is húzhatja a tövekre a földet. A cserepeseket egyszerűen ki kell venni a földlabdával együtt a cserépből és a földbe tenni. Akár szabadgyökereset, akár cserepes levendulát ültet, az ültetés utáni időszakban átmenetileg heti egy-két alkalommal öntözze a palántákat, amíg meg nem erednek!

Milyen előkészületek szükségesek a levendulaültetés előtt?

Szántás, boronálás, majd jöhet az ültetés. A kiskertbe ásóval vagy kerti kapagéppel lazítsa fel a földet, és már ültethet.

Az angol vagy a francia levendula a szebb? Mi a különbség az angol és a francia levendula között?

Van egy kevés különbség a két fajta között, de hogy melyik a szebb, azt ki-ki döntse el maga. A francia a sötétebb virágú, zöldebb lombozatú, úgy is mondhatnám, hogy a hagyományos, klasszikus levendula. Virágai kerekdedek, mélylilák. Az angolnak a virágzata dúsabb, virágai hegyesebbek, világosabb kékek, mint a francia fajtáé, lombozata ezüstösebb. Én mindkettőt kedvelem.

Mikor kell learatni a levendulavirágokat? 

A levendula nyáron, júniusban virágzik. A virágzás közepén célszerű levágni, hogy az illata minél erősebb legyen.

 

Ha elülteti a levendulapalántákat és megfelelően gondozza, mindig gyönyörködhet benne.